HItta studierna som passar dig

Tusentals människor sitter varje dag och funderar på om det är dags att börja studera eller inte. Kanske sitter man och blädrrar igenom alla kurser och program som finns tillgängliga, eller så läser man om de olika skolor som området erbjuder. Ska man studera juridik eller är det ledarskap som tilltalar mest? Vilket område ska man vara i, nära där man bor eller ska man våga flytta till en annan del av landet? Frågorna är många och det är inte ovanligt att känna sig vilsen när det handlar om studier.

[IMAGE=c65Xn6e085x3.jpg]

Vi vill att det ska bli så enkelt för dig som möjligt att komma igång med studierna och har därför tagit fram några frågor som du bör ställa dig innan du sätter igång och ansöker. Oroa dig inte i förväg över om du kommer att klara av kursen eller inte. Med hjälp av Hpguiden.se kan du få koll på allt du behöver inför högskoleprovet och på så vis klara av alla delar galant!

[IMAGE=duLqbmfMVQ3i.jpg]

Vad tilltalar dig och vilka intressen har du? Det här är en fråga som alla vilsna studiesjälar därute behöver ställa sig. Genom att ta reda på vilka intressen det är som du har är det lättare att också hitta en utbildning inom ett område som faktiskt tilltalar dig. På internet kan du hitta intressetest som vägleder dig rätt.

Hur ser arbetsmarknaden egentligen ut? Visst kan det vara kul att drömma sig bort till olika yrken och karriärer, men det gäller att också vara realistisk. Hur ser arbetsmarknaden ut för den bransch eller yrke som du vill ge dig in på? Att t.ex. vara fotograf är väldigt roligt, men det är också en tuff marknad som kräver att du armbågar dig fram mellan alla konkurrenter.

Vilka arbetsförhållanden vill du ha? Funderar du på att utbilda dig till sjuksköterska, men avskyr att jobba kvällar och helger? Då kanske inte det här är rätt utbildning för dig. Visst finns det många utbildningar som ger dig så kallade kontorstider, men det är långt ifrån alla. Fundera över om din utbildning kommer att ge dig de arbetsförhållanden som du vill ha.

Hur mycket vill du tjäna? Vi tycker inte att du ska välja utbildning helt baserat på vad du kommer att få i lön, men lönen är också en viktig faktor att ta hänsyn till. Om du funderar på att bo i en stad som är väldigt dyr kommer din lön att vara avgörande för om du lyckas med detta eller inte. Detsamma gäller naturligtvis om du planerar att skaffa familj eller vilja ha möjlighet att resa mycket. Du behöver inte basera ditt beslut på vad du kommer att få i inkomst, men det är smart att ändå tänka tanken.

zerif-lite