Nedladdningsbart ordprogram

[Tillbaka]

Ladda ned: Träningsprogram.zip

(Om du har laddat ned träningsprogrammet och det inte fungerar, följ denna länk för att ladda ned och installera en extra modul som din dator behöver: Extra modul)

(Nu finns även en ny version av ordträningsprogrammet med fler avancerade funktioner)

(Glöm inte bort www.ordprov.se där själva huvudprogrammet finns)


PROGRAMMETS EGENSKAPER

Detta är ett litet program för att träna ord inför ord-delen på högskole-provet. Programmet innehåller bara ett fåtal ord till att börja med och tanken är att du själv ska lägga till ord som du känner att du behöver träna på.

Orden och deras definitioner lägger du till i ordlistan som är textfilen som följer med programmet. Programmet läser sedan in ordlistan när du startar det och fungerar så att det slumpar fram ord ur ordlistan som du får svara på. Fem svarsalternativ ges, precis som det riktiga provet och de övriga fyra alternativen väljer programmet slumpartat från ordlistan.

För att de övriga 4 svarsalternativen inte ska bli helt orimliga så har du även möjlighet att ange vilken ordklass varje ord har i ordlistan. Programmet kommer då bara slumpa fram svarsalternativ som hör till samma ordklass som det rätta ordet.


HUR DU ANVÄNDER PROGRAMMET

Dubbelklicka på filen "Träningsprogram" för att starta programmet. När programmet visas finns tre knappar: Klicka på "Läs in ord från ordlistan" för att läsa in orden till programmet Klicka på "Starta övning" för att göra en övning med 40 ord, precis som på högskoleprovet. Klicka på "Nästa ord" efter att du besvarat varje ord.


HUR DU REDIGERAR ORDLISTAN

För att redigera ordlistan öppna den i programmet "Anteckningar" eller "Notepad". Öppna inte i Word eftersom det lägger till specialtecken.

Här är de rader som ordlistan har till att börja med:

abrovink/s=smart lösning eller konstig sak
accentuera/v=betona något som viktigt
ackja/s=en sorts släde dragen av renar
acklamation/s=att säga ja till något
ackommodera/v=anpassa sig
ackumulera/v=öka i antal
adjunkt/s=lärare eller präst
afasi/s=hjärnskada som gör att man inte kan tala normalt
affekt/s=väldigt känsloladdat
aforism/s=ett klokt eller tänkvärt visdomsord
agitera/v=ivrigt argumentera för något
agna/v=sätta bete på en krok
agnosticism/s=filosofi som säger att det inte är möjligt att veta om Gud finns m.m.
ajournera/v=skjuta upp, t.ex. ett sammanträde
akacia/s=ett träd
akleja/s=en blomma

Du skriver ett ord per rad. Först skriver du ordet. Sedan skriver du ett snedstreck följt av vilken ordklass ordet tillhör. s för substantiv, v för verb och a för adjektiv, men du kan även hitta på egna ordklasser, t.ex. p för person. Sedan skriver du ett lika-med-tecken följt av ordets definition.

För att programmet ska läsa in ordlistan korrekt är det viktigt att den alltjämt heter "ordlista" och har filändelsen .txt.


IDÉER PÅ HUR DU KAN ANVÄNDA PROGRAMMET

Jag utvecklade det här lilla programmet i syfte att gå igenom en hel ordbok och mata in de ord jag inte kan. De 17 orden ovan är de för mig okända ord som jag hittade på de första 10 sidorna i ordboken "Nordstedts Skolordlista".

Beroende på vad man har för ambitioner kan man välja olika ordböcker. Ju mindre ord ordboken innehåller desto mindre arbete men desto mindre ord som täcks in på högskoleprovet. Ju mer ord ordboken innehåller desto mer arbete men desto mer ord som täcks in på högskoleprovet.

Jag valde Nordstedts skolordlista. Den är tänkt för skolungdom men också personer som försöker lära sig svenska bättre och är därför jämförelsevis fåordig (35000 ord). Men jag upptäckte att den ändå täcker in ca 37-38 av de 40 orden som förekommer i snitt på högskoleproven.

Att på detta sätt plöja igenom en hel ordbok är ändå en ganska mödosam process, kan jag intyga, men om du har mycket tid att avvara och höga ambitioner, så tror jag det är ett mycket bra sätt att plugga på just ORD-delen. Ett ökat ordförråd kan säkert också hjälpa på LÄS-delen.

Att plöja igenom en ordbok är dessutom inte en "allt-eller-inget"-situation. Du kan nöja dig efter att ha kommit till bokstaven c i ordboken, och då täckt in de 3-4 ord på högskoleprovet som börjar med bokstaven a,b eller c. Bara det kan öka ditt resultat med 3 poäng.

Ett annat sätt att använda programmet skulle kunna vara att mata in de ord som du stöter på i böcker och dagstidningar som du inte kan.


Tillbaka till huvudsidan