Studera till veterinär

Älskar du djur och drömmer om att bli veterinär? Låt det inte stanna vid en dröm, lägg upp mål och satsa på dig själv och din utbildning. Att bli veterinär är inte ouppnåeligt.

Förbered dig på att det är en lång och intensiv utbildning för att bli veterinär.

Välj rätt gymnasieprogram som ger dig behörighet till vidare studier. Om du är den typen av student som inte flyger lätt igenom studierna så oroa dig inte. Idag finns det otroligt bra läxhjälp att hitta. Det passar även dig som älskar att studera, det är aldrig fel att få studiecoachning för att effektivisera dina studier.

Du kan läsa till veterinär både i Sverige och utomlands. I Sverige så finns veterinärprogrammet i Uppsala på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Utbildningen är 5,5 år och teori är varvat med praktik.

Programmet har ett vetenskaplig arbetssätt och du får lära dig allt om sjukdomar och ohälsa hos djur och om djurens uppbyggnad. Du får också lära dig hur du kommunicerar bäst med djurägare och hur du undersöker olika djurslag.

När du är klart med utbildningen så ansöker du om veterinärlegitimation hos jordbruksverket.

Om du sedan vill så kan du läsa vidareutbildningar och specialisera dig på särskilda djur som till exempel kattens eller hästens sjukdomar.

Om du valde att studera utanför Sverige så kan du jobba i Sverige som veterinär. Läste du inom EU så ansöker du bara om svensk legitimation. Läste du utanför EU så krävs en tilläggsutbildning i Sverige.

Som legitimerad veterinär så kan du jobba på djurkliniker och djursjukhus. Eller varför inte starta eget. Föredrar du att jobba med djur på lantbruk så finns det jobb som distriktsveterinär där man istället åker ut till djuren för att undersöka och behandla.

Du kan givetvis också välja att forska eller jobba med djurskydd samt laboratoriearbete.

Möjligheterna är många och se bara till att du inte har några allergier som kan försvåra arbetet.

zerif-lite