Välj rätt utbildning

Är det dags att välja utbildning? Välja din riktning här i livet? Du behöver inte vara orolig, för du har all tid i världen att ändra dig om du skulle uppleva att du gjort fel val. Men oavsett vill du såklart göra rätt val från början och verkligen känna att du trivs med det du valt. För att välja rätt finns det några grundläggande pelare som kan vara bra att ha koll på. Vad intresserar dig? Var finns det jobb? Hur känner du inför att flytta?

Vad intresserar dig?

Vad intresserar dig? Det är en fråga som långt i från alla har ett svar på. Innan det är dags att välja utbildning kan det vara svårt att veta vad som egentligen intresserar en själv. Men vet du vad som intresserar dig är det ingen dum idé att välja just det. Enligt artikeln [Sista tipsen: Så väljer du höstens utbildning: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/1kWKjG/sista-tipsen-sa-valjer-du-hostens-utbildning] är det oftast så att man har som lättast att bli duktig på något som intresserar en själv. Så oavsett vad du är intresserad av kommer en utbildning inom området att öka dina chanser att lyckas med just det. Om du inte vet vad som intresserar dig kan det vara vettigt att prata med en studievägledare.

Var finns det jobb?

Många som väljer utbildning väljer det i avsikt för att jobba med någonting liknande. Det kan därför vara vettigt att utforska om det finns många jobb inom just det du utbildar dig till. Kolla inte bara i orten där du bor. Bor du i Malmö och det är brist på jobb inom något område, är det inget som säger att det inte finns jobb i göteborg inom samma område.

Det kan även vara bra att söka dig till en utbildning där det ser ut att vara en positiv framtidsbild vad gäller jobb. Enligt artikeln [Hela listan: Här finns de 20 hetaste jobben – om fem år: https://www.expressen.se/dinapengar/har-finns-framtidens-yrken-om-du-verkligen-vill-fa-jobb/] är yrken som sjuksköterska, psykolog, lärare, programmerare och elektriker exempel på yrken som har en ljus framtid. Det finns givetvis många fler jobb som har en ljus framtid, men det kan vara bra att ha i åtanke att det är en fördel om jobbet står sig även om fem sex år.

Att flytta

Allt beroende på vad du vill läsa för utbildning är det en stor fördel om du kan tänka dig eller vill flytta då det helt plötsligt blir ett mycket större utbud att välja på för dig. Du behöver alltså fråga dig själv den frågan. Om du kan tänka dig att flytta behöver du inte begränsa dig på samma sätt.

zerif-lite