Yrkesvux

Yrkesvux är en yrkesutbildning för vuxna som saknar fullständiga gymnasiebetyg och samtidigt är intresserad av att gå en yrkesutbildning.

Utbildningen kostar ingenting och är CSN-berättigat, det vill säga att du har möjlighet att ansöka om studiemedel och eller lån via CSN medan du studerar. Yrkesvux är en utbildning riktad mot specifika yrken. Utbildningen ger dig alltså kunskap inom ett visst yrke och i alla utbildningar inkluderar det som kallas arbetsplatslärande (APL) som ges hos olika företag. Samtliga yrkesvux-utbildningar ger eleverna betyg.

Vad krävs för att läsa på yrkesvux?

För att få söka en yrkesutbildning på Yrkesvux måste du först vända dig till vuxenutbildningen eller vägledningscentrum som finns i den hemkommun som du bor.

Det är hemkommunen som ska fatta beslut om du blir antagen till utbildningen, och som sedan ska bekosta din utbildning.</p>

Exempel på yrkesutbildningar

Några exempel på yrkesutbildningar är följande:

  • Yrkesförare– såsom lastbilschaufför och busschaufför.
  • Fordonsmekaniker – för lätta och tunga fordon eller maskiner.
  • VVS-mekaniker – VVS-montör och fastighetsmekaniker.
  • CNC-operatör – verkstadsmekaniker eller CNC-operatör i verkstads- eller industriell produktion.
  • Anläggningsförare – Maskinförare till hjullastare eller grävmaskin.
  • Svetsare – sammanfogningsteknik. Blir licensierad svetsare.

Skolverket beviljar statsbidrag

Skolverket har utlyst att de beviljar anslag för kommunala huvudmän för komvux och särvux att söka ansöka om statsbidrag för just vuxen yrkesutbildning på gymnasial nivå. Ansökan görs via skolverket.

zerif-lite