Studera mer effektivt

Böcker som är lika tjocka som telefonkataloger, mängder med kaffekoppar och en hel drös med ny information som du ska försöka smälta. Att studera är inte så enkelt som man kan tro och inför en tenta kan det kännas extra jobbigt och svårt. I många fall kan det hjälpa att se över den studieteknik som du har. Genom att studera mer effektivt är chanserna större att du får bättre poäng på provet, men ett effektivt studerande gör också att du får mer tid över. Det betyder att du inte bara blir bättre i skolan, utan att du även kan bli bättre på gymmet, i köket eller få mer tid över till dagdrömmer.

Här nedan har vi samlat några riktigt bra knep som du kan använda dig av om du vill studera mer effektivt. Känns det svårt att plugga i skolan eller i det egna hemmet kan du, kanske tillsammans med andra klasskompisar, använda Helio för att hyra konferensrum i Stockholm och på så sätt få en bättre och lugnare studiemiljö.

Förbättra din studieteknik med enkla knep

1. Plugga som mest innan sänggående

Det kan låta som en riktigt dålig idé, men sanningen är att hjärnan bearbetar ny information som bäst under sömnperioden. Om du väljer att studera strax innan du ska lägga dig ökar du chansen att komma ihåg informationen även dagen efter.

2. Dela upp

Läser du igenom boken från början till slut och försöker memorera varenda liten del? Testa en annan metod! Att försöka lära dig några få delar åt gången är ett mycket bättre och mer effektivt sätt att studera än att försöka få in hela texten i hjärnan på en och samma gång. Gå igenom delarna flera gånger och var säker på att du kan allt innan du väljer ut nya stycken att lära in.

3. Variera studieplatsen

Sitter du på en och samma plats när du studerar? Då kan det vara hög tid att tänka om. Om du varierar din studieplats är chansen större att du kommer att memorera informationen som du läser. Orsaken till detta är att din hjärna tvingas skapa nya associationer till informationen, vilket på så sätt stärker minnet av det. Byt inte bara miljö i ditt eget hem, utan testa att plugga på biblioteket, på caféet, i parken en solig dag eller varför inte hemma hos en vän.

4. Skriv för hand

Idag är det nästan standard att använda sig av datorn eller mobiltelefon när man anteckningar, men sanningen är att du kommer att behålla informationen mycket bättre om du antecknar för hand. Orsaken till detta är att du inte längre bara läser i din studiebok, utan att du även skriver ner orden i praktiken. Under lektion kan du naturligtvis föra anteckningar på datorn om det är lättare, men skriv av anteckningarna för hand efteråt.

zerif-lite